Als kind wilde je niet slapen en als volwassene wil je wel maar kom je niet meer goed in slaap. Dit is een slecht teken en kan een slechte invloed hebben op je gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 25% van de Nederlanders een slechte nachtrust heeft. Het hebben van een goede nachtrust wordt door veel mensen nog steeds onderschat. Volgens artsen en specialisten is slapen net zo belangrijk als eten.
Hoeveel slaap?
Voor een volwassen persoon wordt het aangeraden om ongeveer 7-9 uur per dag te slapen. Zowel korter dan langer slapen wordt afgeraden. Aangezien veel slapen net zo slecht voor je kan zijn als te kort slapen. Wanneer jij een nachtrust van 7 tot 9 uur krijgt wil dat niet automatisch zeggen dat je dan ook echt genoeg geslapen hebt. De slaapkwaliteit is eigenlijk het belangrijkste. Dat wil dus zeggen dat je in een constante slaap bevind. Het niet tot slecht in slaap kunnen vallen valt ook onder de slaapkwaliteit. Je kan bij wijze van spreken beter korter slapen met goede slaapkwaliteit dan dat je lang maar slecht slaapt.
Je kan op meerdere aspecten ervoor zorgen dat je je slaapkwaliteit verbeterd. Namelijk door in een stille en donkere kamer te slapen. Sport vlak voor het slapen gaan wordt ook afgeraden. Sport over het algemeen is ontzettend goed, want dan slaap je in de meeste gevallen beter, maar om vlak voor het slapen te sporten, val je vaker minder goed in slaap. En onze telefoon is ook geen helper bij het in slaap vallen. Door alle prikkels van je telefoon, val je vaak later in slaap en slaap je over het algemeen slechter.
Routine
Probeer een beetje routine te creëren. De fout die velen van ons maken is het opstaan op hetzelfde tijdstip door de week voor ons werk, maar dan besluiten om in het weekend bijvoorbeeld uit te slapen. Dit wordt ook afgeraden. Je lichaam hecht namelijk veel waarde aan routine. Door routine te verwerken zul je merken dat je beter slaapt.
Algemene informatie
Er zijn meerdere factoren die mee kunnen spelen wanneer jij genoeg nachtrust gehad hebt. De een heeft behoefte aan 7 uur slaap en de ander 9 uur slaap, dit kan per persoon verschillen. Naast dat het iets persoonlijks is, kan het ook liggen aan geslacht, activiteit, gezondheid en geslacht.
Zo is namelijk gebleken dat ongeveer 62% van de vrouwen slecht slaapt. Bij mannen is dit percentage ongeveer 38%, wat een stuk lager is. Bij vrouwen spelen hormonen een grote rol in het slecht kunnen slapen.
Slaap inhalen
Weinig slapen veel achtereen lopende dagen en dan de zin uitspreken: ‘slaap haal ik nog wel in.’ Het is namelijk niet mogelijk om slaap in te halen. Wanneer je slaap eenmaal kwijt bent, ben je het kwijt. Uitschieters zijn natuurlijk niet het einde van de wereld. Iedereen haalt wel eens een dag door voor wat voor een reden dan ook, maar probeer dit wel te beperken. Want slaap is namelijk ontzettend belangrijk!