Slechte nachtrust

Slechte nachtrust

Veel volwassenen hebben last van een slechte nachtrust. Een slechte nachtrust kan zijn dat je lang wakker ligt, slecht inslaapt en te vaak of te vroeg wakker wordt. Doordat je een slechte nachtrust hebt word je dan overdag sneller moe of ben je doorheen de dag slaperig of prikkelbaar. Slapeloosheid kan veel oorzaken hebben, maar je hoeft deze oorzaken ook niet altijd ver te zoeken.

Niet het juiste bed

Vaak ligt de oorzaak van een slechte nachtrust bij het feit dat je gewoon een slecht matras en/of bed hebt. Een bed kan altijd doorzakken of beschadigd raken na te lang gebruik waardoor je niet meer zo goed ligt. Het is belangrijk dat je regelmatig controleert of je matras geen gebreken heeft waardoor je het moet vernieuwen of in dit geval waardoor je niet goed slaapt. Een matras hoor je eigenlijk ook na enkele jaren zeker te vernieuwen anders kun je bijvoorbeeld rugklachten krijgen of zoals in dit geval niet goed slapen.

Huisstofmijt

Veel mensen zijn bekend met een huisstofmijtallergie, deze allergie verstoort niet enkel de kwaliteit maar ook de duur van je nachtrust. Door deze allergie lijden veel mensen aan een slaapstoornis of slechte nachtrust. Vaak wordt het matras geteisterd door huisstofmijten die dus geen plezierige symptomen veroorzaken. Enkele symptomen van huisstofmijtallergie is een lopende en verstopte neus waardoor je ademhaling bemoeilijkt en dus goed slapen verhindert.

Als je in je slaapkamer een tapijt hebt dan is de kans groot dat je allergie voor huisstofmijten vooral daardoor komt. Tapijten beschikken over een zeer groot deel van huisstofmijten die daarin verstopt zitten. Door je tapijt te reinigen met een tapijtreinigingsmachine kun je van die huisstofmijten af komen.

Gevolgen van slaaptekort

Het is belangrijk dat je een goede nachtrust hebt en deze onderhoudt omdat slaaptekort ook gevolgen heeft die niet even prettig zijn. Door slaaptekort is het mogelijk dat je je minder goed kan concentreren gedurende de dag. Slaaptekort leidt ook tot vergeetachtigheid, vooral bij oudere mensen is het mogelijk dat het brein verandert door slaaptekort. Een laatste voorbeeld van de gevolgen van slaaptekort is dat je motoriek verminderd wordt. Vermoeidheid heeft een negatieve invloed op je coördinatievermogen en motoriek. Hierdoor kun je je moeilijker bewegen, je wordt er dus een beetje onhandig van.